Excel Satır, Sütun, Başlık, Hücre, Formül Sabitleme veya Dondurma
Excel satır sabitleme başlıklı bu yazımızda aşağıdaki başlıklardan da bahsediyor olacağız. Aradığınızı bulmanız dileğiyle Excel sabitleme işlemlerine başlayalım.
- Excel Satır Sabitleme,
- Excel Sütun Sabitleme,
- Excel Hücre Sabitleme,
- Excel Başlık Sabitleme,
- Excel Formül Sabitleme.
Excel Satır, Sütun Sabitleme | Dondurma
Excel Satır , Sütun Sabitleme | Dondurma işlemlerimiz için aşağıdaki örneğimizi takip edip “Görünüm” sekmesinde “Bölmeleri Dondur” butonuna bastığınızda, içinde olduğunuz excel sayfasındaki seçmiş olduğunuz hücrenin solunda ve üstünde kalan satır ve sütunlar artık sayfayı kaydırsanız bile değişmeyecek sabit olarak kalacaktır.
Bu sayede Excel başlık sabitleme işlemini yapabilirsiniz.
Bunun için bölmeleri dondur butonuna tıklamadan önce nereden itibaren sabitlenmesini istiyorsanız o hücreyi seçmelisiniz ki excel de satır ve sütunlarınız sabitlensin.Buna excel satır veya sütun dondurma diyoruz. Yani ekran görüntüsünde belirtilen 1., 2. ve 3. adımları sırası ile yapmalısınız.
Aşağıdaki örneğimizde A, B, C sütunu ve 1. satır her zaman sabit kalacak şekilde sabitleme anlatılmıştır.
Excel Başlık Sabitleme
Excel başlık sabitleme işlemi için A2 hücresine tıklayıp Görünüm>Bölmeleri Dondur demeniz yeterlidir. Excel sayfanızın başlığı sabitlenecektir.
Excel Hücre Sabitleme
Excel hücre sabitleme işlemlerinizi formülleriniz sağa sola kaydığında ihtiyaç duyarsınız. Aslında istenen excel formül sabitlemesidir.
Excel de Formül İçerisinde Satır veya Sütun Sabitleme
Excel Formül Sabitleme işlemlerimiz için formüllerimizde ‘$’ ifadesini kullanırız. Excel formül içerisinde satır sabitleme ile başlayalım.
Aşağıdaki örneğimizde excel’de satır sabitleme işlemimiz için çok ufak bir örnek düşünelim. 7 adet ürün satıyoruz ve her bir ürün benim toplam satışlarımın yüzde kaçı olduğunu bulmaya çalışalım.
Excel Satır Sabitleme Örneği
NOT: Excel’de formüllü bir hücrenin sağ alt köşesinden tutup sağa veya aşağıya çekebiliriz. Bu sayede Formulü sağa veya aşağı çektiğimiz hücrelere de hızlı bir şekilde kopyalamış oluruz.
Satır veya Sütun sabitleme işlemlerini genelde bir formülü aşağıya veya yana çektiğimizde ilk formüle yazdığımız satır numarası ve sütun harfinin değişmesini istemediğimiz zamanlarda kullanırız.
NOT: Aşağı ve ya sağa çekme işlemi kopyalama işleminin aynısıdır.
Siz formülünüzde bu satır sayısı veya sütun harfini sabitlemek istediğinizde ise “$” ifadesini sütun harfi veya satır sayısının soluna koymanız yeterli olacaktır.
Hücre Adı = C9 = Sütun Harfi +Satır Numarası = C + 9 = C9
Yukarıdaki örneğimizde 7 adet ürün için toplam satış değerleri verilmiştir.
Her bir ürünün toplam satışa oranını bulmamız için aşağıdaki gibi ;
Satış adetlerini toplam satışlara bölmeliyiz.
Bu aşamada çok fazla satır olduğu gibi durumlar karşımıza çıkıyor. Bu çok sayıdaki satırı sabitlemek için excelde ‘$’ işaretini hücre adlarında harfin ‘B’ veya sayının ‘1’ soluna koymalıyız.
Not: Excelde Hücreler 2 ifade ile adlandırılırlar. Örneğin: “B1” gibi adlandırılan 1200 ün yazılı olduğu alan B kolonu ve 1. satırı ifade eder. Dolayısı ile Excel’de sütun sabitlemek için “B1” ifadesindeki B nin soluna “$” işareti koyarak bu sütunu formül içerisinde sabitlemiş oluruz.
Örneğimizde ise;
Gördüğünüz gibi “B9” hücresinin satır numarasının yani “9” un soluna “$” işareti koyarak, formülümüzü aşağı çekmemiz halinde “9” numarasının”10,11,12″ gibi artmamasını, sabit kalmasını sağladık.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde, formülümüzü aşağıya çektik. “B2″ ,”B8” olmasına rağmen “B$9” sabit kalmıştır.
Excel’de Formülde Satır ve Sütun Sabitleme Sonuç
Bu sabitlemeler yardımı ile kullandığımız formüllerimizi Excel’in deyimiyle aşağı çekebiliriz. Yukarıdaki gibi toplam satışlar “B$9” olarak sabitlenmiştir. Bu demektir ki formülü aşağı veya yukarı çektiğimizde ne satır numarası değişecektir ne de sütun adı.
Excel ile ilgili diğer yazılarımdan yararlanmak için tıklayabilirsiniz.
Excel Satır Sabitleme ile alakalı farklı kaynaklar için yazılar için tıklayabilirsiniz.